vrijdag 1 januari 2021

Vin-Jaune 2004 d'Arbois; Fruitiere Vinicole d'Arbois, Chateau Béthanie.

De Fruitière Vinicole d'Arbois is een coöperatieve wijnmakerij die in 1906 werd opgericht naar aanleiding van de druifluiscrisis en werd opgericht onder impuls van 26 Arbois-wijnboeren. Het project is geïnitieerd om de concurrentie van wijnen van lage kwaliteit zonder herkomst te weerstaan. Zo zagen de wijngaarden in de Jura een van de eerste wijncoöperatieve kelders in Frankrijk op 4 januari 1906 in Arbois vorm krijgen. De coöperatie is vastbesloten om haar klanten het beste van de Jurawijnen te bieden en heeft ervoor gekozen om haar wijnbouwers te betalen op basis van de kwaliteit van de ingebrachte druiven door middel van een streng selectieproces. Deze collectieve aanpak in de zoektocht naar uitmuntendheid droeg bij tot het verkrijgen, op 15 mei 1936, van de eerste Franse AOC voor Arbois-wijnen. De AOC Arbois werd later gevolgd door de AOC Côtes du Jura.
In het jaar 1969 kocht de Fruitière Vinicole d'Arbois het Château Béthanie, gelegen in het hart van de Jurawijn hoofdstad Arbois. De pers-, vinificatie- en bottelfaciliteiten bevinden zich achter het kasteel in het park van Château Béthanie. Deze omvatten de modernste pneumatische persen, een betonnen en roestvrijstalen thermo-gestuurde kuipruimte om sereen te vinifiëren en houten rijpingstempels om de wijnen de nodige rust te geven. De druiven die hier worden aangeleverd komen van de 250 hectare onderverdeeld onder de druivenrassen; 42 hectares voor Poulsard, 35 hectares Pinot Noir, 14 hectares Trousseau, 98 hectares Chardonnay en 61 hectares de Savagnin en worden door een honderdtal kleine wijnboeren aangeleverd die meestal in de vee of gewassenteelt hun hoofdberoep hebben. De Fruitière Vinicole d'Arbois is een regelmatige toeleveraar van hun wijnen aan de Franse supermarktketens. De kwaliteit is vrij hoog in het ganse gamma zoals de 2 gele wijnen die de coöperatieve wijnmakerij op de markt afzet zoals de onderstaande Vin Jaune d'Arbois, er is ook nog een Vin Jaune Côtes du Jura in hun aanbod waarvan beiden een oosters gekruide geur geven bij het openen van de fles, de smaaktest is er een van gember overrijpe appels en ananas, doet het voortreffelijk bij oude Comtékaas, beide gele wijnen zijn een mooie instapwijn voor wie niet vertrouwd is met droge gele wijn en de prijs valt best mee.
De Fruitière Vinicole d'Arbois is sinds 2005 ook de thuisbasis van de Fruitière Vinicole de Poligny, ook wel bekend als de Caveau des Jacobins in Polygny. Sinds 1907 geïnstalleerd in een oude Jacobijnenkerk uit de 13e eeuw, is deze fruitkwekerij een uniek voorbeeld van een wijnkelder op zo'n historische en prestigieuze plek. Zelfs vandaag de dag kunt u nog steeds de rijpingstonnen bewonderen die onder de gewelven van het schip staan opgesteld terwijl u de wijnen proeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten