zondag 10 januari 2021

Vin-Jaune 2000 d'Arbois; Domaine de la Tournelle, Arbois.

Evelyne en Pascal Clairet begonnen in 1991 stapje voor stapje met het uitbouwen van hun Domaine de la Tournelle. Ze zijn geen van beide afkomstig uit een wijnfamilie, en hadden dus geen familiewijngaarden om op terug te vallen. Pascal was tot 1995 consultant voor de kamer van landbouw, Evelyne werkte nog tot 1999 voor het wijnsyndicaat in de Rhône streek. Tussen alle bedrijvigheid door volgden ze beiden een opleiding in de wijnbouw. Inmiddels bezitten ze 7 hectare wijngaarden rondom het stadje Arbois. Ze bezitten een pand in het centrum van Arbois met fantastische kelders, een bezienswaardigheid op zich. In de tuin achter het domein, aan de oevers van het riviertje de Cuisance, baten Evelyne en Pascal in de zomermaanden een wijnbistro uit "Bistro de la Tournelle": een must voor wie Arbois 's zomers bezoekt en waar men bij een hapje de domeinwijnen bij de kan laten begeleiden. Al sinds 2000 worden alle wijngaarden biologisch bewerkt, en zijn sinds meerdere jaren AB gecertificeerd. Inmiddels wordt zelfs grotendeels bio-dynamisch gewerkt. Het wijn maken gebeurt met natuurlijke gisten, zonder chemische toevoegingen en met weinig of -indien mogelijk- geen sulfiet. Vergisting en opvoeding van de wijnen gebeurt grotendeels op houten vaten en foeders, waar nieuw hout word vermeden. De meeste zijn gebruikte vaten en komen uit de Bourgogne. Evelyne en Pascal zijn geïnspireerd door Pierre Overnoy (godfather van de natuurlijke wijnen in de Jura). Bij het proeven van de wijnen merk je meteen dat dit koppel op heden meerdere jaren ervaring hebben met natuurlijke wijnen. De wijnen zijn zeer verzorgd en smaakvol en over het gehele aanbod erg goed aangeprezen! De Vin-Jaune blijft hier voor de volle zeven jaar op vat rijpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten