zaterdag 2 januari 2021

De wijngaard van de A.O.C. (A.O.P.) Château-Chalon.

De wijngaard van de A.O.C. Château-Chalon is uitsluitend van toepassing voor het afleveren van Vin Jaune die hier alleen de naam Chateau-Chalon mag dragen. De enige toegestane druif is Savagnin. Het is een uiterst kleine A.O.C van amper 58 ha en is gesitueerd in de gemeenten Château-Chalon, Domblans, Menétru-le-Vignoble en Nevy-sur-Seille. De controles zijn er talrijker en strikter dan elders in Frankrijk. Sinds 1952 voert een commissie opgericht onder het hoge gezag van het Institut National des Appellations Contrôlées, met de hulp van de Direction Départementale de l'Agriculture, het Laboratoire départemental d'Analyses Agricoles de Poligny, de Direction de la Concurrence, Consommation et de la Répression des Fraudes, de Direction Départementale des Douanes, en de négoce et de la profession viticole hier gerichte controles uit. Pas nadat de oogst van de andere druivenrassen in de Jura is voltooid beslist deze commissie over de begindatum "ban des vendanges" voor de pluk van de Savagnindruif die in aanmerking komen voor de gele wijn, deze commissie heeft de taak om de wijnstokken en de druiven te beoordelen die in aanmerking komen voor de nobele benaming "Château-Chalon" en voert daardoor in elk perceel de volgende controles uit: de evaluatie van de sanitaire toestand van de oogst. Toekenning van het voordeel van de genoemde benaming indien de minimale alcoholgraad van 12°C ruimschoots wordt bereikt, het rendement per hectare mag niet de 35 hectoliter per hectare overschrijden en neemt hiermee de beslissing waarvan het inkomen van de wijnbouwers, maar vooral de bekendheid van de wijngaard en de wijn zal afhangen. Sinds 2002 heeft het INAO beslist om deze bovenvermelde werkwijze uit te breiden op alle Franse A.O.C.'s om zich zo beter te wapenen tegen de Nieuwe Wereld wijnen.
De ondergrond bestaat uit klei-kalksteen en grijsblauwe mergel aangevuld met grind van leisteen die de noodzakelijke warmte opslaan van de zon zodat dat de druiven optimaal kunnen rijpen tot de pluk die hier meestal van begin October tot in de late herfst kan oplopen. De beplante wijngaarden liggen op hellingen waarvan de hoogte varieert tussen de 250 tot 480 meter en soms een stijging graad bevatten van tot 10 tot 40% en deze zijn gelegen op een zuidelijke of zuid/westelijke stand van de zon. De bijzondere oriëntatie van de hellingen maakt een bevoorrechte blootstelling en een optimale bescherming van de wijnstokken mogelijk.

De percelen (Lieux-dits zoals deze hier worden vernoemd) die als wijngaard in aanmerking komen zijn onderverdeeld in de volgende vier gemeenten en mogen hier uitsluitend de naam van AOC Chateau-Chalon dragen. 

- Château-Chalon 19ha 64a 88ca : Sous Roche, Puits St Pierre, Croix Serrant, Les Niods. 

- Domblans 21ha 66ca 42 ca : Aux Vioux, En Lya et Sur Lya, Gaillardon. 

 - Ménetru le Vignoble 42 ha 66ca 57ca : Charnay, En Bersaillin, En Charnay, En Beaumont, Crochant, Vignes aux Dames, Les Combes, Sous Gaillardon, Les vignes du Pommier. 

 - Nevy sur Seille 5ha 21a 16ca : Au Châpeau, Au Cieux de Trus.
In bepaalde jaren zoals 1974, 1980, 1984 en 2001, wanneer de oogst niet bevredigend is, beslisten de producenten zelf om in deze jaren geen Château-Chalon wijn te produceren, de betere druiven werden zorgvuldig gesorteerd om als gewone Savagninwijn te worden gebotteld. De unieke fles "Clavelin" genaamt word heden mechanisch gemaakt met de gestempelde Château-Chalon naam onder de hals en heeft de capaciteit van 62cl, het Europees Parlement heeft hiervoor toestemming gegeven om de vroegere traditie te respecteren (de 62 cl zijn ongeveer wat overblijft na verplichte 6 jaar en 3 maanden vatlagering van één liter wijn).

Foto; Stephane Godin; 55 rue du rostaing 39230 Passenans  /  475 grande rue Lamoura

Geen opmerkingen:

Een reactie posten