maandag 4 januari 2021

Vin Jaune 1997 Côtes du Jura; Domaine Pierre Richard, Le Vernois.

Op 16 juni 1919 kocht Xavier Richard, toen een landbouwer in Vernois, het huis van de wijnbouwer en de familie Bon, een oud burgerlijk huis uit het begin van de 18e eeuw. In die tijd werd de gemengde landbouw beoefend om een constanter inkomen te garanderen in de zware jaren die volgden op de eerste wereldoorlog en de verkoop van wijn mede daardoor was gekelderd. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog nam een van de zonen van Xavier, Jean genaamd, het domein over, liet de gemengde landbouw achter zich en specialiseerde zich in de wijnbouw. Het was de tijd van de herbeplanting met edele druivensoorten hier in de Jura om de Appellation d'Origine Contrôlée te verkrijgen en de man begon ook het domein bekendheid aan te brengen op plaatselijke beurzen en tentoonstellingen zoals de beurs van de Comtoise producten in Besançon. In 1976 neemt zoon Pierre Richard het landgoed over en begint met de uitbreiding van de wijngaard op een heuvel in de naburige gemeente Mantry, een heuvelrug, rijk aan een wijnverleden.
Na een studie wijnbouw en oenologie in Beaune en vervolgens zich bij te scholen in verschillende wijngaarden in Frankrijk (Saint-Emilion en Côtes de Provence), keerde Vincent Richard zoon van Richard in 2009 terug naar het familiebedrijf om de wijnactiviteit verder te zetten, sinds 2017 werkt hij er samen met zijn vrouw Emmanuelle bijgestaan door de ouders. In 2018 maken ze de keuze aan hun overtuiging om onder controle van Ecovert over te gaan tot biologische wijnbouw. Vincent blijft de activiteit ontwikkelen om vandaag te komen tot een domein van 11 hectare. Het wijngoed ligt in het hart van de Jura tussen de afgelegen Seille en Lons le Saunier en profiteert van land dat voorbestemd is voor de productie van witte wijnen met suggestieve namen "Croix du Gyps, Les Charmes ea" en komen uit de wijngaarden verspreid over de gemeenten Le Vernois, Voiteur en Mantry.
Onderstaande Vin-Jaune is bekroond met een clavelinage in 2005 en komt van Grijs en blauwe mergelgronden op het best blootgestelde terrein beplant met oude wijnstokken. Het sap bleef 7 jaar onder zijn sluier in de vaten rusten. Eens geopend geeft de wijn een vuurwerk van aroma's van noten, gedroogd fruit en kruiden die met elkaar verweven zijn. Smaak: Krachtige aanval, complex, nootachtig, goed gestructureerd met een zeer lang afdronk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten