donderdag 7 januari 2021

Château-Chalon 2002: Domaine Berthet-Bondet, Chateau-Chalon.

Jean Berthet-Bondet komt net als zijn vrouw Chantal niet uit een specifieke wijnbouwers familie al hadden beiden wel voorouders die in deze sector waren tewerkgesteld zoals een overgrootvader van Jean die wijnbouwer was bij Clos Vougeot in Bourgogne, en Chantal haar voorouders waren wijnbouwers in de Languedoc. Jean studeerde eerst landbouwkunde in Montpellier waar hij zijn vrouw Chantal ontmoette en werkte daarna als onderzoeker in Nepal waar hij het leven met buffels en yaks beter leerde kennen. Deze gehechtheid aan het bewerken van de grond kreeg uiteindelijk vorm in 1984 toen hij in Chateau-Chalon een oude wijnhoeve uit de 16e eeuw wist te kopen met een aangeplante wijngaard en volgde meteen een opleiding in de wijnbouw terwijl Chantal bleef verder werken aan het Lycée Agricole de Montmorot als leraar in de landbouw en vervolgens als landbouwkundig ingenieur bij de Direction Régionale de l'Agriculture. Ook dochter Hélène is na tien jaar in Brussel te hebben gewoond en gewerkt als vertaalster bij de Europese instellingen terug gekeerd naar haar roots in de Jura (2013) en volgde een wijnopleiding en behaalde haar diploma in 2015. In de loop der jaren heeft Jean zijn knowhow doorgegeven aan dochter Hélène, die in 2018 de nieuwe beheerder van het domein werd.
De 13 percelen wijngaarden van dit domein, verdeeld over 7 gemeenten omvatten ongeveer 15 hectare wijnstokken, waarvan 4,5 hectare in de AOC Château-Chalon met de Savagnindruif en 10,5 hectare in de AOC Côtes du Jura met de witte druivensoorten Chardonnay, Savagnin en de rode rassen Trousseau, Poulsard, Pinot Noir en een klein perceel met Gamay, en stellen het landgoed in staat om het volledige scala aan Jurawijnen aan te bieden die met zorg zijn geproduceerd in de zuiverste lokale traditie. De vaak glooiende wijnstokken vragen veel zorg. Mechanisatie is moeilijk en vereist een groter personeelsbestand. In 2010 werd de wijngaard omgevormd naar biologische teelt, wat meer inspanning en aandacht vraagt voor de grond en de wijnstokken.
Deze Chateau-Chalon 2002 is een wijn met een amberkleurige jurk. Het intense en complexe boeket roept de oosterse kruidendoos op (saffraan en curry), goed gerijpte appels, en een vleugje van rijpe sinaasappels, hazelnoten en droge walnoten, lichte infusies en morilles. Het gehemelte is rijk, zeer vlezig, vet en fluweelachtig, de wijn is krachtig en geconcentreerd en zeer aromatisch. De afdronk is zeer lang, met behoud van een aantrekkelijke fluweelachtige textuur, zuiver en harmonieus, zeer complexe en smaakvolle wijn (meesterschap van de wijnmakers).
De percelen voor de Chateau-Chalon wijn; Domaine Berthet-Bondet.
Chateau-Chalon, Sous Roche.
Domblans, Gaillardon.
Ménetru-le Vignoble, en-Beaumont.
Nevy-sur-Seille, Au Clieux de Trus.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten