maandag 28 december 2020

Vin Jaune 2004 d'Arbois; Domaine Jean Louis Tissot, Montigny les Arsures.

De geschiedenis van het wijngoed begon in 1965 met het huwelijk van Jean-Louis Tissot en Françoise Masson. De voorouders van Françoise, waaronder Albert Piroutet, een van haar grootvaders, zetten zich echter al lang in voor de Arboisiaanse wijnbouw. Albert Piroutet was een van de oprichters van de Fruitière Vinicole d'Arbois in 1906 en een van de vurige verdedigers van de AOC Arbois (1ste AOC decreet van Frankrijk, 15 mei 1936). Dit was noodzakelijk om de wijnen van de Jura wijngaard koste wat het kost te verdedigen tegen de concurrentie van de wijnen die in andere regio's van Frankrijk en Navarra in overvloed en tegen lage prijzen werden geproduceerd. De andere grootvader, Albert Masson, was een schuimwijnmaker in Arbois (de voorlopers van de huidige Crémant du Jura). Aan de kant van de familie Tissot waren het de vier broers Daniel, Jean-Louis, André en Jacques Tissot die aan het begin van de jaren zestig de huidige Tissot dynastie stichtten en elk hun eigen weg insloegen.
Het huidige domein is met zeventien hectare wijngaarden verspreid over de gemeenten Arbois en Montigny-les Arsures (6ha Chardonnay, 4ha Savagnin, 4.5ha Poulsard, 2ha Trousseau, 0.5ha Pinot Noir). Na verloop van tijd zijn Françoise en Jean-Louis Tissot, de steunpilaren van het landgoed met pensioen gegaan, maar ze zijn nooit ver verwijderd van de dagelijkse activiteiten van de wijnmakerijj. Valérie (studeerde wijnproductie in Macon en houd zich voornamelijk bezig met het commerciele gedeelte) Jean-Christophe (afgestuurd aan de wijnbouwschool in Beaune, staat in voor de wijngaard en de kelders) hun kinderen, namen het over en staan tot ieders dienst om hun passie voor de wijnstokken en de wijn met iedereen te delen.
De vin jaune van dit domein is in de regio Arbois geen onbekende, werd verkozen in 2017 als "Royal Vin Jaune" met hun gele wijn uit 2009.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten