zaterdag 5 december 2020

Château-Chalon 2002 & Côtes du Jura Vin Jaune 2001; Domaine "La Croix de Marche" Passenans.

Door de liefde voor zijn vrouw Hélene een geboren Franc-Comtoise en het landschap van de Jura besluit de uit Bretagne afkomstige Jean-Marie Salaün na zijn huwelijk zich te vestigen in de Franche-Comté, de streek die hij kende uit zijn jeugdjaren na een aantal vakantie's er te hebben doorgebracht. Na hun huwelijk koopt het koppel hun eerste gronden en planten druivenstokken op plaatsen die vernietigd waren tijdens de vroegere druifluis epidemie en de herverkaveling van de percelen, ze herplanten hun in 1977. In 1981 verhuist het koppel naar Passenans nadat ze een voormalige pachtboerderij van Château de Frontenay hadden aangekocht om er het Domaine "La Croix de Marche" te stichten, een huis met zijn typische wijnbouwers architectuur in de Jura en gebouwd in de 16e eeuw, met zijn gewelfde kelders de ideale opslag ruimte voor de rijping in eikenhouten vaten voor hun Château-Chalon, Vin Jaune en andere wijnen en dit met respect voor de traditionele stijl van wijnmaken.
Hun zoon Cédric (het jongste lid van de familie) heeft aan het begin van deze eeuw, de fakkel overgenomen om het werk van het bedrijf te bestendigen. Heden is het domein in een volledige herstructurering.
Een Chateau Chalon met een licht amberkleurige oogtoets en een krachtige geur aan walnoot en amandel en kruidige achtergrond. Unieke smaakbeleving van een lichte oxidatie en de toets van noten gevolgd door gedroogd fruit en groene appel, een rijke krachtige wijn die nog lang mee kan gaan.
Heeft zijn gouden kleur deze Vin Jaune en een geur van bloemige mineralen en honingkenmerken, de smaak word beheerst door noten met een oosterse kruidenmengeling.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten