donderdag 10 december 2020

Côtes du Jura Vin-Jaune 2000; Domaine Boilley-Frémiot, St-Germain-les-Arlay.

In 1975 richt de onderzoeksingenieur in de voedingsindustrie Luc Boilley samen met zijn vrouw Sylvie Frémiot hun eigen wijndomein op. Na verloop van tijd breidden ze de wijngaard uit tot een 15 tal hectare in de AOC Côtes du Jura nl in de gemeenten Arlay, Mantry, Mauffard en Champagne sur Loue en een klein gedeelte in de AOC l'Etoile. De Savagnin druif is hier duidelijk in de meerderheid met 10 hectare aangeplante wijnstokken. Met de eeuwwisseling volgen nog een nieuwe ontvangst en proeverijruimte in Saint Germain les Arlay, vervolgens de kuipruimte met een grote capaciteit aan kuipen, tevens kan de ruimte worden geregeld in een warme en koude temperatuur. Op hetzelfde niveau bevindt zich een grote rijpingskelder met 700 vaten. De vaten zijn ieder jaar nieuw, Luc Boilley gaf er de voorkeur aan om steeds nieuwe vaten aan te kopen en ze op zijn eigen manier voor te bereiden voordat hij de wijn laat rijpen. Beneden op 7 meter diepte bevind zich een kelder met van Zwitserland afkomstige fusten met een capaciteit van 53 tot 62 hectoliter. Hier is de temperatuur constant en varieert van 7-8 C in de winter en 12-13 C in de zomer. Nog één weetje, voor de Vin Jaune werd hier geopteerd voor 10 jaar vatrijping.
Deze Vin Jaune 2000 met zijn gouden kleur en een neus van rijpe gekonfijte druiven die aan de strowijn (vin de paille) aangevuld met curry doet denken. In de mond een mooie concentratie van oosterse specerijen en overrijpe appels die zeer lang in de afdronk aanwezig blijven.
Domaine Boilley-Frémiot wisselt van eigenaar. De overname van de wijngaarden en bedrijfsgebouwen in Saint Germain les Arlay werden in februari 2020 door de drie partners afgerond na enkele maanden van onderhandelingen en zo neemt het koppel Boilley-Frémiot afscheid van hun levenswerk om van een verdiende rust te genieten. Zo krijgt het domein een nieuwe naam "Domaine Sainte Marie" onder de nieuwe bewindsvoerders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten