zaterdag 12 december 2020

Vin Jaune 2000 d'Arbois - Pupillin; Fruitière Vinicole de Pupillin.

In 1909 besluiten 33 boeren in het dorp Pupillin nabij Arbois zich te verenigen om een catastrofale economische wijn situatie het hoofd te bieden door de oprichting van een coöperatief wijnbedrijf en word de oppervlakte van de versnipperde beplantte wijngaard die op 23 hectare is berekend samengebracht in deze vennootschap, de wijnbouw is voor die boeren maar een bij bezigheid daar zij zich meer toespitsen op veeteelt en graangewassen en de wijnbouw maar op plaatselijke consumptie is gebaseerd en zij zich wapenen tegen de belastingdruk op alcoholische dranken die zijn opgelegd door de Franse staat waarbij het zuiden van Frankrijk en de Jura regio hard word getroffen door een over productie aan wijnen op het ganse Franse grondgebied (in uitstekende jaren met een overproductie werden vaten op de markt afgezet vanuit Pupillin). De volgende dreun in de wijnbouw van het dorpje Pupillin dat gekend staat als de bakermat van de Ploussarddruif is na de eerste wereldoorlog dat 16 van zijn onderdanen niet ziet terugkeren uit deze gruwel en mede hierdoor de productieve wijngaard ziet dalen naar amper 10 hectare. Toch namen de leden van de coöperatieve nog actief deel aan het comité in 1931-1932 dat opgericht was om te beslissen over onze lokale druivenrassen en hun productiecriteria, wat in 1936 leidde tot het AOC status voor de Jurawijnen.
Na de tweede wereldoorlog en voornamelijk in de jaren na 1960 is het de naoorlogse generatie die overstapt naar een uitsluitende monocultuur in de landbouw en kiest voor de wijnbouw waarbij gronden die voor de druifluisziekte (fylloxera) van 1892-1893 braak kwamen te liggen weer werden aangeplant en de afzet mede door het auto verkeer in stijgende lijn kwam te zitten. In 1974 werd de productie mijlpaal van 1000 hectoliter wijn gepasseerd. In 1977 nam het areaal toe tot 35 hectare en in 1989 bereikte men 45 hectare beplante wijngaard. Heden de dag is de oppervlakte stabiel op ongeveer 65 hectare voor 35 leden, de gemiddelde productie is 3500 hectoliter, waarvan 45% Arbois-Pupillin, 20% Arbois, 15% Côtes du Jura, 16% Crémant en 4% Macvin. Ook is de ganse behuizing van kelders tot ontvangstruimtes naar hedendaagse normen aangepast.
Gele wijn met een mooie balans van lichte curry, kruidig en rijp fruit in de mond, past uitstekend bij een oude Comté kaas, nog veel bewaarmodus deze wijn. Opvolgen dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten