woensdag 2 december 2020

Vin Jaune 2003 Arbois-Pupillin & Chateau Chalon 2003 Domaine Désiré Petit - Pupillin

Het wijndomein werd opgericht door Désiré Petit in 1932 de grootvader van de huidige bewindvoeders. Het domein is gevestigd in Pupillin in de buurt van Arbois en beslaat op heden een oppervlakte van 27 ha, waarvan 25 ha beplantte wijngaard. Désiré start met de aanplant van Ploussard wijnstokken op een gerenomeerde helling de “Côte de Feule” in Arbois-Pupillin maar Désiré zijn hoofdberoep blijft melkveehouder. In 1970 nemen de broers Gérard en Marcel Petit de toen 1,5 ha grote wijngaard over van hun vader en beginnen met grote investeringen die leiden tot uitbreiding van de wijngaarden met percelen in de Côtes du Jura alsook 5 ha in Grozon (1976). In 1990 worden de nieuwe ontvangstgebouwen en kelders in gebruik genomen. Sinds 2009 wordt het domein geleid door Damien en Anne-Laure Petit kinderen van Marcel Petit nadat beiden te Beaune een wijnopleiding te hebben gevolgd. Damien staat in voor alles wat met de wijn te maken heeft van de wijngaard tot de kelders terwijl Anne-Laure zich over het commerciële aspect inzet terwijl de rest van de familie nog steeds in kelders en wijngaarden meewerken en zo het familiale karakter weten te behouden. De wijngaarden zijn gelegen op hellingen tussen de 200 en 400 m hoogte en de hellingsgraad schommelt tussen de 10% en 40%. Onder Damien is men volledig overgeschakeld op biologische wijnteelt en men werkt permanent met acht personeelsleden. De druivenpluk die volledig manueel geschiedt moet dan ook de kwaliteit van het eindproduct naar een hoger niveau tillen.
Het domein Désiré Petit bezit 27 are van de totale 48 hectare in de appelatie Chateau-Chalon, het perceel is gelegen in de gemeente Menetru-le-Vignoble van het lieu dit "en Beaumont" deze Chateau-Chalon 2003 heeft een schitterende gouden glans, de geur geeft een licht oxidatief effect met veel noten, curry en kruiden die in de smaak overgaan met een toevoeging van gedroogde abrikozen en rijp fruit met een zeer lange afdronk.
Ook deze Vin-Jaune 2003 bezit al zijn goud-gele glans, in geur en smaak zijn walnoten en oosterse kruiden in een balans en de smaak is mondvullend en verwijst naar rijpe appels en oosterse specerijen met een lange afdronk. Een wijn voor wie niet vertrouwd is met de gele wijn is dit echt een instap wijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten