maandag 30 november 2020

Château-Chalon 2003 & Côtes du Jura Vin Jaune 2003; Domaine Jean Bourdy - Arlay

Middenin de jura wijngaard ligt het dorpje Arlay waar de familiale erfgenamen van het "Domaine Jean Bourdy" als een eeuwenoude stam met hun wortels nog steeds in dezelfde grond vastgeankerd zitten. De bewoning en kelders verwijzen naar de 15de eeuw. Een bezoek aan deze kelders werpt je eeuwen terug in de tijd net als de rustende wijnen, sommige dragen het jaartal 1781 oplopend naar het hedendaags tijdstip maar je staat versteld van hun schat aan wijnflessen die omweven van ragfijne stofwebben rusten, rode wijnen uit 1926 en witte wijnen uit 1911 (1865 voor Chateau Chalon) , van iedere jaargang word er bewaard want hier is de tradionele wijnbouw nog het levensbegrip. Jean Bourdy (1904) was de eerste van de stam die het domein op de wijnkaart had gebracht, sinds 1990 word het geleid door de broers (15de generatie) Jean Francois en Jean Phillipe Bourdy die het traditionele wijn domein uitbaten met respect voor de natuur maar op een eeuwenoude traditie, tevens werd het in 2006 als biologisch-dynamisch wijndomein als Demeter gecertificeerd zoals hun halve hectare aanplant in Chateau Chalon en de 9,5 ha in de Côtes du Jura. De wijngaarden zijn een mix van wijnstokken tussen de 60 - 80 jaar oud en elke nieuwe aanplant is afkomstig van stekken van hun eigen wijnstokken. Tussen de wijnranken zijn gemengde gras en bloemen ingezaaid en word met uitsluitend dynamische koeienmest van naburige landbouwers bemest, om ziekten tegen te gaan word er voornamelijk met een eigengemaakte bloementhee gespoten en voert men grondwerken uit met kleine tractoren om in hun wijngaard de bodem- structuur te waarborgen.
Zoek in de kelders niet naar roestvrij stalen tanks of nieuwe eikenhouten vaten of fusten, oud eiken houten vaten waarvan sommige al over de 80 jaar de dienst uitmaken zijn hier talrijk aanwezig, Zelfs na het persen worden oude vaten gevuld met het sap om te fermenteren daar deze vaten oude gisten van vroegere opslag bevatten, het sap verblijft 3 a 4 dagen op deze vaten om dan naar hun definitieve vat te worden overgepompt, wat bij vin jaune en Chateau-Chalon gebruikelijk is van het niet bij vullen van de vaten na verdamping worden hier voor hun andere rode en witte wijnen ook toegepast (eenmaal op een jaar word bijgevuld) mede doordat de kelders vrij koel en vochtig zijn en men hier een licht oxidatieve manier van opvoeden hanteert. Men opteert hier op het domein om wijnen met een lang bewaar potentieel op de markt te brengen en dit is in de bewaarkelders zichtbaar aan hun uitgebreide wijnbibliotheek.
Chateau-Chalon 2003 is iets krachtiger dan de Vin Jaune 2003 voornamelijk door de toevoeging van gekonfijt fruit in de neus, beide wijnen hebben ook een mengeling van oosterse kruiden vermengd met notenmengeling en appels in de mond en bezitten nu al hun gouden kleur, zijn wijnen om op tevolgen, zijn nu nog te jong naar vin-jaune normen en de vizie van hun opvoeders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten