woensdag 16 december 2020

Château-Chalon 1990 & Côtes du Jura Vin Jaune 1996; "Les Granges-Bernard" - Chevassu, Menetru-le Vignoble.

Les Granges-Bernard is een oude typische Jurassien-boerderij, omgeven door weilanden op een plateau in Menétru-le-Vignoble waar de wijnen de naam van Chateau-Chalon mogen dragen. Het is hier dat Marie-Pierre Chevassu-Fassenet werd opgevoed met haar drie zussen. Haar moeder Marie kwam uit een familie van wijnbouwers en haar vader Denis hield zich voornamelijk bezig met de koeien. In de jaren tachtig nam Denis enkele aanpalende wijngaarden over en omdat zijn dochters graag meehielpen breidde hij de wijngaard uit tot 4,5 hectare waarvan 1 hectare in Château-Chalon "En Beaumont" en begon toen zelf wijn te maken en te verkopen. Na verloop van tijd werden de wijnen van Denis Chevassu al goed ontvangen en daarna zou het domein nog een tweede boost naar omhoog krijgen toen dochter Marie-Pierre koos voor een carrière in de wijnsector en na haar wijn studies in Beaune behaalde ze nog een diploma oenologie in Dijon. Daarna leerde ze bij in de wijnsector van Nieuw-Zeeland, Châteauneuf-du-Pape en Champagne, daarna kwam de talentvolle wijnbouwster weer thuis in de Jura en ging werken als keldermeester in het La Maison du Vigneron [de grootste négociant in de Jura]. In 2008 neemt ze het wijndomein van haar ouders over, terwijl een van haar zussen de boerderij met koeien runt en beiden zussen krijgen nog steeds hulp van de ouders. Marie Pierre wil vooral de wijngaarden persoonlijk kunnen verzorgen en alles op een duurzame manier laten werken en verkiest daarom de wijngaard op zijn voorlopige 4,5 hectare te behouden.
De wijngaard 4,5 ha is beplant met 80% Chardonnay en Savagnin in witte druiven, 20% Poulsard en Pinot Noir waarvan de rode wijnen op een moderne manier worden gemaakt. Alle trossen krijgen een zorgvuldige sortering bij de oogst. De sfeervolle kelders herbergen de Savagnins en worden op drie plaatsen gerijpt: een kleine hoeveelheid bovengronds, een ander klein deel in een half ondergrondse kelder voor de vin jaune, de driekwart ondergrondse kelder is bestemt voor de Château-Chalon "En Beaumont", betekent dat er minder temperatuurschommelingen zijn tijdens de rijping, met het oog op finesse en elegantie. Een conclusie is dat dit domein in gouden handen vertoeft met de vakkundige Marie-Pierre en Denis Chevassu daar hun Château-Chalon per glas word aangeboden in het prestigieuze restaurant "Le Manoir aux Quat'saisons" van Raymond Blanc in de buurt Oxford en in enkele wijnbars in Londen.Beide onderstaande wijnen neigen naar de koperkleurige kleur, de neus is rokerig met noten en gedroogde vruchten, vrij droog met lichte alcohol en overrijpe walnotensmaak met gember vullen de mond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten