woensdag 27 januari 2021

Vin Jaune 1995 d'Arbois; Domaine Jacques Tissot, Arbois.

Jacques Tissot stichtte zijn domein in 1962 op een perceel geërfd van zijn vader, de eerste jaargang van zijn gele wijn ziet de daglicht in 1969, een mythische jaar voor de gele wijn. Heden bereikt de wijnexploitatie 30 hectare, verdeeld over de AOC's Arbois, Arbois-Pupillin en Côtes de Jura. Als zoon van een wijnbouwer kende Jacques samen met zijn vrouw Michelle de kenmerken van de Jurawijnen en verwierf hij stelselmatig gronden bij. Zijn kinderen, Philippe en Nathalie, zijn er een al jaren geleden bijgekomen. Dankzij deze complementariteit is dit familiale team in staat geweest om de moderniteit binnen de productie en de wijngaarden te ontwikkelen met respect voor de traditionele wijncultuur, zodoende dat hun wijnen aan prestigieuze tafels worden geschonken.
Het Domaine werkt met een beredeneerde cultuur: minimaal gebruik van fytosanitaire producten dankzij de bewerking van de bodem en de begrazing van de percelen. De wijngaard is natuurlijker, herbelegd door vele insecten, een teken van het leven en de biodiversiteit in de bodem. De vinificatie is resoluut traditioneel met een passage in eiken vaten en kuipen, en beloopt van 12 tot 30 maanden, maar is ook modern met het gebruik van thermisch geregelde tanks. De verschillende druivensoorten komen tot uiting dankzij de percelen bestaande uit oude wijnstokken (gemiddelde leeftijd 36 jaar), en jonge aanplant, gericht op het zuiden/zuidwesten, waardoor hun typische karakter gewaarborgd blijft.

zaterdag 23 januari 2021

Chateau-Chalon 2003 & Vin Jaune 2005; Marcel Cabelier, Maison du Vigneron, Crançot-Hauteroche.

Het Maison du Vigneron in Crançot-Hauteroche Jura is een onderdeel van de GCF groep (Grands chais de France) en bezit over de ganse Franse wijnwereld, domeinen en wijngaarden. Het Maison du Vigneron is in de jura ook een begrip met een honderdtal kleine wijnbouwers die hier hun druiven aanleveren waarvan de binnengebrachte pluk aan een strenge controle worden onderworpen en alleen de beste druiven worden hier dan ook weerhouden en uitbetaald. Tevens bezit het Maison du Vigneron drie wijndomeinen in de Jura gelegen, het Domaine de Savagny in de AOP Côtes du Jura, AOP Macvin du Jura (45 hectare), het Domaine Quillot in de AOP Côtes du Jura en Domaine Durand Perron in de AOP Château Chalon. De naam Marcel Cabelier is een merknaam van deze groep en lanceerde zijn eerste crémant onder de merknaam Marcel Cabelier in 1995, na selecties na de pluk zijn daar ook Vin jaune en Chateau Chalon ondergebracht als de Savagnin druiven voldoen aan de strenge controles. Het is dan ook met deze merknaam dat de GCF groep de Franse grote warenhuis ketens bevoorraad, kwaliteit is zeker aanwezig en al zeker bij de gele wijn en de schuimwijn die hier worden afgezet, de onderstaande Chateau-Chalon 2003 werd in de Jura bekroond in 2010 als een clavelinage wijn, en de prijs (rond de 27 euro) is mooi meegenomen want na een smaaktest kan deze wijn nog lang verouderen in zijn fles en nog aan oosterse kruidigheid winnen.

donderdag 21 januari 2021

Chateau-Chalon 1997: Domaine Jean-Luc Mouillard, Mantry.

Het domein Jean-Luc Mouillard is pas opgestart in 1991 na het behalen van een BEPA viti-oenologie en een jaar wijnstudie in Beaune en is een familiaal wijjnbedrijf. Dit wijnhuis heeft over de jaren een mooie expansie gekend en maakt tegenwoordig wijnen van 11 hectaren wijngaard verdeeld over drie van de lokale appellaties in de jura, met name Chateau-Chalon, l’Etoile en Côtes du Jura. De wijnen worden bovendien bewaard in een prachtige 16de -eeuwse kelder na aankoop van een domein in Mantry (1996). Op het domein produceert men op dit moment ongeveer 35000 flessen per jaar. Jean-Luc wordt hierbij bijgestaan door zijn vrouw Annie en zijn zoon Mathieu die zijn wijnstudies succesvol afrondde en onder meer stages deed in Faugères. Naast een zeer mooie schuimwijn produceert de familie wijnen in zowel conventionele stijl als in de typische Jura-stijl, met andere woorden wijnen die tijdens het rijpingsproces in aanraking komen met zuurstof en dus een oxidatief karakter hebben. Tijdens het hele proces wordt uitgegaan van het principe lutte raisonnée, oftewel pragmatisch duurzaam.
Deze Chateau Chalon heeft een neus van hazelnoten, karamel en zoete oosterse specerijen die in de mond word bijgevuld met lichte citrussmaak, vrij lange afdronk die aan plaatselijke morieltjes met curry doet denken, uitstekende wijn bij een plaatselijke Comté kaas en een Bressekip au vin jaune.

dinsdag 19 januari 2021

Vin Jaune 2008 d'Arbois; Domaine Martin Faudot , Mesnay / Arbois.

Aan het einde van de 19e eeuw was Louis Faudot een van de grootste fylloxera bestrijder (druifluis) in de Jura, de man maakte plannen om een remedie te vinden voor de vernietiging van Europese wijnstammen. De geschiedenis van het landgoed zelf gaat terug tot 1879. Sindsdien is de traditie van een familiewijngaard in stand gehouden, ook door in de afgelopen jaren de afstammelingen van Louis Faudot en de familie Martin samen te brengen is het landgoed in staat geweest om onafhankelijk te blijven. Het domein wordt nu gerund door Michel Faudot & Jean Pierre Martin die een traditionele wijnbouw verder te exploiteren.

zaterdag 16 januari 2021

Chateau-Chalon 1995 - Vin Jaune 1999 de l'Etoile; Domaine Geneletti, Chateau Chalon.

Het 18e eeuwse familiale landgoed, dat al generaties lang wordt doorgegeven, ligt in het hart van het dorpje Etoile en bezit verschillende gewelfde kelders. In 1976 nam Michel Geneletti het landgoed over van Madame Dufort, grootmoeder langs moederskant en doopte het om als Domaine Geneletti. In 1997 kwam zoon David zijn vader versterken met nieuwe ideeën na studie's in de wijnbouw. De wijngaard van van 8;5 hectare werd stelselmatig uitgebreid naar de op heden 13 hectare en is beplant en met 75% Chardonnay, 20% Savagnin, 2,5% poulsard en 2,5% trousseau en bevind zich in drie appelatie's van de Jura nl Château-Chalon, l'Etoile en Arbois terwijl de grond een mix een is tussen de mergel-klei en kalkbodems.
Na Etoile waar de verwerking van de druiven en de opslag van de vaten verblijft is na aankoop van een pand in de Rue Saint-Jean in Château-Chalon door David Geneletti een wijnboetiek ondergebracht in een vroegere eigendom van Henri Maire. Het perceel die in aanmerking komt voor de Chateau-Chalon gele wijn is "la vigne aux dames"perceel die vroeger werd geëxploiteerd door de abdissen van Château Chalon terwijl "en la bonne" het perceel is voor de Vin Jaune in l’étoile.

donderdag 14 januari 2021

Chateau-Chalon 1999; Domaine Macle, Chateau Chalon.

Domaine Macle bezit een legendarische status in de wijnbouw zowel in de Jura als in de ganse Franse wijnwereld, het domein word bij de absolute top gerekend en niet alleen voor de gele wijn maar ook voor de tradionele Chardonnay wijn. Sinds 1995 wordt het domein geleid door Laurent Macle (7e generatie) die zijn vader Jean (overleden op 23/12/2020) heeft opgevolgd al bleef de vader nog lange tijd actief met bijstand en kennis en is ook de man die de domeinwijnen op de wereld markt heeft afgezet. Aanvankelijk beoefenden de Macle's gemengde landbouw, om zich in de jaren zestig uitsluitend op de wijnproductie te richten. Er wordt heden ongeveer 12 hectare wijngaard bewerkt, 8 ha is beplant met chardonnay in de Côte de Jura en 3,5 ha beplant met savagnin in AOP (AOC) Château-Chalon in de percelen Vigne aux Dames, En Baumont, Gaillardon, Puits St-Pierre, ook word er sinds enige jaren een cuvée van rood (de cuvée des vendangeurs) van de 20 are trousseau en 20 are Poulsard op de markt gebracht. De uitsluitend met Savagnin beplante wijngaard onderscheidt zich door zijn steile hellingen (tot 50%) rondom Chateau-Chalon, behoren hiermee tot de steilste van de appellatie, en hebben een terroir van de beroemde blauwe mergel die bedekt is met kalkgruis aan de voet van de kliffen onder het dorp. Sinds 2011 is men geleidelijk begonnen met chemische bestrijding af te bouwen op de meest toegankelijke wijngronden, en in 2015 is men gestart met de omschakeling naar volledig biologische wijnteelt. Het eerste biologische label kwam uit in 2019 waar de overwegend 50 jaar oude wijnstokken hun natuurlijke rust en voeding terugkrijgen.
De Chateau-Chalon van Macle is een iconische wijn die word opgevoed in de 16de eeuwse kelders van het domein. Zeer beperkte voorraad, bij geluk maximum 2 a 3 flessen p.p. bij een bezoek ter plaatse. Domaine Macle; Rue de la Roche, 39210 Chateau-Chalon (tel +33 (0) 3 84 44 98 89).

dinsdag 12 januari 2021

Vin Jaune 2003 d'Arbois; Domaine Treuvey, Villete pres Arbois.

Na talrijke opleidingen over de hele wereld (Chili, Spanje...) nam Rémi Treuvey in 2003 de familie wijngaard over die uit 3,5 hectare bestond en heeft deze op heden naar 5 hectare aangeplante wijngaarden opgetrokken waarvan alle kleine percelen rondom het stadje Arbois zijn gelegen, ook begon de toen nog jonge wijnbouwer op een moderne manier en met zorg voor het terroir te werken. Na zijn huwelijk In 2006 kwam zijn vrouw Céline bij hem werken aan de ontwikkeling van het marketing- en communicatiegedeelte van het wijndomein. Alle percelen zijn gelegen in de AOC Arbois, geen chemisch wieden, handmatig oogsten en vinificatie in oude eikenhouten vaten om zo een natuur mogelijke wijn op de markt te brengen.
Domaine Treuvey; 18 Petite Rue, 39600 Villette-lès-Arbois, Frankrijk (Tel +33 (0) 84 66 14 51)

zondag 10 januari 2021

Vin-Jaune 2000 d'Arbois; Domaine de la Tournelle, Arbois.

Evelyne en Pascal Clairet begonnen in 1991 stapje voor stapje met het uitbouwen van hun Domaine de la Tournelle. Ze zijn geen van beide afkomstig uit een wijnfamilie, en hadden dus geen familiewijngaarden om op terug te vallen. Pascal was tot 1995 consultant voor de kamer van landbouw, Evelyne werkte nog tot 1999 voor het wijnsyndicaat in de Rhône streek. Tussen alle bedrijvigheid door volgden ze beiden een opleiding in de wijnbouw. Inmiddels bezitten ze 7 hectare wijngaarden rondom het stadje Arbois. Ze bezitten een pand in het centrum van Arbois met fantastische kelders, een bezienswaardigheid op zich. In de tuin achter het domein, aan de oevers van het riviertje de Cuisance, baten Evelyne en Pascal in de zomermaanden een wijnbistro uit "Bistro de la Tournelle": een must voor wie Arbois 's zomers bezoekt en waar men bij een hapje de domeinwijnen bij de kan laten begeleiden. Al sinds 2000 worden alle wijngaarden biologisch bewerkt, en zijn sinds meerdere jaren AB gecertificeerd. Inmiddels wordt zelfs grotendeels bio-dynamisch gewerkt. Het wijn maken gebeurt met natuurlijke gisten, zonder chemische toevoegingen en met weinig of -indien mogelijk- geen sulfiet. Vergisting en opvoeding van de wijnen gebeurt grotendeels op houten vaten en foeders, waar nieuw hout word vermeden. De meeste zijn gebruikte vaten en komen uit de Bourgogne. Evelyne en Pascal zijn geïnspireerd door Pierre Overnoy (godfather van de natuurlijke wijnen in de Jura). Bij het proeven van de wijnen merk je meteen dat dit koppel op heden meerdere jaren ervaring hebben met natuurlijke wijnen. De wijnen zijn zeer verzorgd en smaakvol en over het gehele aanbod erg goed aangeprezen! De Vin-Jaune blijft hier voor de volle zeven jaar op vat rijpen.

zaterdag 9 januari 2021

Château-Chalon 2002 & Vin-Jaune 2000 Côtes du Jura; Marie Louise Tissot, Nevy-sur-Seille.

De merknaam Marie-Louise Tissot stamt uit een eeuwenoude (heden de 11de generatie) wijnbouw en melkkoeien exploitatie hier in Nevy-sur-Seille. Pas na de eerste wereldoorlog was het Joseph Tissot, die de eerste die Jurawijnen produceerde voor een middenklasse clientèle, waarbij hij melkkoeien achterliet om zich te wijden aan de wijnstokken en de wijn.
Na de tweede oorlog kwamen Michel Tissot en zijn vrouw Juliette Clavelin, dochter van een wijnbouwer in le-Vernois zijn moeder Marie-Louise bijstaan die intussen weduwe was geworden nadat hij een wijnbouwopleiding had gevolgd in Avize (Champagne). De kinderen van Michel zijn heden de beleidsvoerders in deze drankensector met Joseph, die de Champagneschool in Avize bezocht, Jean-Pierre, die aan de wijnbouwschool van Beaune en opleiding volgde, en Pascal, die een handelsopleiding in Lyon volgde, samen gingen ze door met het ontwikkelen van het familiebedrijf. In 1991 hebben Joseph en Pascal de Brûlerie du Revermont overgenomen, een distilleerderij die diensten verleent aan de wijnbouwers van de Jura. Vandaag de dag beheren Jean-Pierre en zijn zoon Guillaume de wijngaarden van het familiebedrijf van waaruit de Chateau-Chalon wijn stamt van het perceel "Sous Roche". In het dorp Nevy sur Seille worden de Côtes du Jura wijnen geoogst in de percelen "Chapeau", "Plaignot", "Champaux", "l'Angevré", "Prelle", "Prelle". In de Vernois is het perceel "Mouillères" bestemd voor de schuimwijn. De wijnstokken worden gekweekt met behulp van geïntegreerde plaagbestrijding met respect voor het milieu (geen insecticiden).

donderdag 7 januari 2021

Château-Chalon 2002: Domaine Berthet-Bondet, Chateau-Chalon.

Jean Berthet-Bondet komt net als zijn vrouw Chantal niet uit een specifieke wijnbouwers familie al hadden beiden wel voorouders die in deze sector waren tewerkgesteld zoals een overgrootvader van Jean die wijnbouwer was bij Clos Vougeot in Bourgogne, en Chantal haar voorouders waren wijnbouwers in de Languedoc. Jean studeerde eerst landbouwkunde in Montpellier waar hij zijn vrouw Chantal ontmoette en werkte daarna als onderzoeker in Nepal waar hij het leven met buffels en yaks beter leerde kennen. Deze gehechtheid aan het bewerken van de grond kreeg uiteindelijk vorm in 1984 toen hij in Chateau-Chalon een oude wijnhoeve uit de 16e eeuw wist te kopen met een aangeplante wijngaard en volgde meteen een opleiding in de wijnbouw terwijl Chantal bleef verder werken aan het Lycée Agricole de Montmorot als leraar in de landbouw en vervolgens als landbouwkundig ingenieur bij de Direction Régionale de l'Agriculture. Ook dochter Hélène is na tien jaar in Brussel te hebben gewoond en gewerkt als vertaalster bij de Europese instellingen terug gekeerd naar haar roots in de Jura (2013) en volgde een wijnopleiding en behaalde haar diploma in 2015. In de loop der jaren heeft Jean zijn knowhow doorgegeven aan dochter Hélène, die in 2018 de nieuwe beheerder van het domein werd.
De 13 percelen wijngaarden van dit domein, verdeeld over 7 gemeenten omvatten ongeveer 15 hectare wijnstokken, waarvan 4,5 hectare in de AOC Château-Chalon met de Savagnindruif en 10,5 hectare in de AOC Côtes du Jura met de witte druivensoorten Chardonnay, Savagnin en de rode rassen Trousseau, Poulsard, Pinot Noir en een klein perceel met Gamay, en stellen het landgoed in staat om het volledige scala aan Jurawijnen aan te bieden die met zorg zijn geproduceerd in de zuiverste lokale traditie. De vaak glooiende wijnstokken vragen veel zorg. Mechanisatie is moeilijk en vereist een groter personeelsbestand. In 2010 werd de wijngaard omgevormd naar biologische teelt, wat meer inspanning en aandacht vraagt voor de grond en de wijnstokken.
Deze Chateau-Chalon 2002 is een wijn met een amberkleurige jurk. Het intense en complexe boeket roept de oosterse kruidendoos op (saffraan en curry), goed gerijpte appels, en een vleugje van rijpe sinaasappels, hazelnoten en droge walnoten, lichte infusies en morilles. Het gehemelte is rijk, zeer vlezig, vet en fluweelachtig, de wijn is krachtig en geconcentreerd en zeer aromatisch. De afdronk is zeer lang, met behoud van een aantrekkelijke fluweelachtige textuur, zuiver en harmonieus, zeer complexe en smaakvolle wijn (meesterschap van de wijnmakers).
De percelen voor de Chateau-Chalon wijn; Domaine Berthet-Bondet.
Chateau-Chalon, Sous Roche.
Domblans, Gaillardon.
Ménetru-le Vignoble, en-Beaumont.
Nevy-sur-Seille, Au Clieux de Trus.



dinsdag 5 januari 2021

Château-Chalon 2002: "Sous Roche" Gabrielle Rizzi , Chateau Chalon.

Gabrielle Rizzi, deze wijnbouwster begon op 31 December 1982 op zelfstandige basis en bewerkt slechts 1 hectare wijngaarden in de Côtes du Jura en amper honderd are in de AOC Château Chalon lieu-dit "Sous Roche". De wijnen die toch wel een reputatie hebben worden aan de plaatselijke bevolking en aan bezoekende toeristen verkocht en bestaan hoofdzakelijk uit stille wijn en schuimwijn van Chardonnay. De chateau-Chalon van de Savagnin druiven uit haar mini wijngaardje onder de rots is haar trots en die mag er zijn want de geur is walm van notenmengsels en oosters kruid die als kweepeer overgaat in de smaak met een vleugje gember en curry met lange afdronk. Echt een aanrader om hier binnen te stappen indien zij nog een voorraad heeft.
Gabrielle Rizzi; Rue des Sans Culotte - 39210 Chateau-Chalon - Tél : 00 33 03 84 85 24 99

maandag 4 januari 2021

Vin Jaune 1997 Côtes du Jura; Domaine Pierre Richard, Le Vernois.

Op 16 juni 1919 kocht Xavier Richard, toen een landbouwer in Vernois, het huis van de wijnbouwer en de familie Bon, een oud burgerlijk huis uit het begin van de 18e eeuw. In die tijd werd de gemengde landbouw beoefend om een constanter inkomen te garanderen in de zware jaren die volgden op de eerste wereldoorlog en de verkoop van wijn mede daardoor was gekelderd. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog nam een van de zonen van Xavier, Jean genaamd, het domein over, liet de gemengde landbouw achter zich en specialiseerde zich in de wijnbouw. Het was de tijd van de herbeplanting met edele druivensoorten hier in de Jura om de Appellation d'Origine Contrôlée te verkrijgen en de man begon ook het domein bekendheid aan te brengen op plaatselijke beurzen en tentoonstellingen zoals de beurs van de Comtoise producten in Besançon. In 1976 neemt zoon Pierre Richard het landgoed over en begint met de uitbreiding van de wijngaard op een heuvel in de naburige gemeente Mantry, een heuvelrug, rijk aan een wijnverleden.
Na een studie wijnbouw en oenologie in Beaune en vervolgens zich bij te scholen in verschillende wijngaarden in Frankrijk (Saint-Emilion en Côtes de Provence), keerde Vincent Richard zoon van Richard in 2009 terug naar het familiebedrijf om de wijnactiviteit verder te zetten, sinds 2017 werkt hij er samen met zijn vrouw Emmanuelle bijgestaan door de ouders. In 2018 maken ze de keuze aan hun overtuiging om onder controle van Ecovert over te gaan tot biologische wijnbouw. Vincent blijft de activiteit ontwikkelen om vandaag te komen tot een domein van 11 hectare. Het wijngoed ligt in het hart van de Jura tussen de afgelegen Seille en Lons le Saunier en profiteert van land dat voorbestemd is voor de productie van witte wijnen met suggestieve namen "Croix du Gyps, Les Charmes ea" en komen uit de wijngaarden verspreid over de gemeenten Le Vernois, Voiteur en Mantry.
Onderstaande Vin-Jaune is bekroond met een clavelinage in 2005 en komt van Grijs en blauwe mergelgronden op het best blootgestelde terrein beplant met oude wijnstokken. Het sap bleef 7 jaar onder zijn sluier in de vaten rusten. Eens geopend geeft de wijn een vuurwerk van aroma's van noten, gedroogd fruit en kruiden die met elkaar verweven zijn. Smaak: Krachtige aanval, complex, nootachtig, goed gestructureerd met een zeer lang afdronk.

zondag 3 januari 2021

Château-Chalon 2003; Domaine Durand Perron, Voiteur.

Het domein Durand-Perron is gelegen in Voiteur, met zijn 2,65 hectare aan beplante wijngaarden die bewerkt werden door Marius Perron werden de eerste flessen Chateau-Chalon in 1964 op de wijnmarkt afgezet. Deze man was ook actief in het teelt van graangewassen. De percelen van dit klein wijndomein in de AOC (AOP) Chateau-Chalon luisteren naar de namen, Sous roche, Vignes aux Dames en En Beaumont en zijn gelegen in de gemeenten Château Chalon en Menetru le Vignoble en gaven de bekwame Marius met zijn gele wijnen in de jaren 1970-80 bekendheid tot in gevestigde culinaire tempels in Parijs zoals le Tour d'Argent, Maison Pic en in Fauchon waar hij op de wijnkaart prijkt. De schoonzoon van Marius Perron, Jacques Durand, nam het landgoed in 1986 over en veranderde de domeinnaam in Durand Perron. Sinds 2009 maakt dit domein deel uit van het Maison du Vigneron (Hauteroche) een dochteronderneming van de GCF-groep, die dit familie domein verder zet.

zaterdag 2 januari 2021

De wijngaard van de A.O.C. (A.O.P.) Château-Chalon.

De wijngaard van de A.O.C. Château-Chalon is uitsluitend van toepassing voor het afleveren van Vin Jaune die hier alleen de naam Chateau-Chalon mag dragen. De enige toegestane druif is Savagnin. Het is een uiterst kleine A.O.C van amper 58 ha en is gesitueerd in de gemeenten Château-Chalon, Domblans, Menétru-le-Vignoble en Nevy-sur-Seille. De controles zijn er talrijker en strikter dan elders in Frankrijk. Sinds 1952 voert een commissie opgericht onder het hoge gezag van het Institut National des Appellations Contrôlées, met de hulp van de Direction Départementale de l'Agriculture, het Laboratoire départemental d'Analyses Agricoles de Poligny, de Direction de la Concurrence, Consommation et de la Répression des Fraudes, de Direction Départementale des Douanes, en de négoce et de la profession viticole hier gerichte controles uit. Pas nadat de oogst van de andere druivenrassen in de Jura is voltooid beslist deze commissie over de begindatum "ban des vendanges" voor de pluk van de Savagnindruif die in aanmerking komen voor de gele wijn, deze commissie heeft de taak om de wijnstokken en de druiven te beoordelen die in aanmerking komen voor de nobele benaming "Château-Chalon" en voert daardoor in elk perceel de volgende controles uit: de evaluatie van de sanitaire toestand van de oogst. Toekenning van het voordeel van de genoemde benaming indien de minimale alcoholgraad van 12°C ruimschoots wordt bereikt, het rendement per hectare mag niet de 35 hectoliter per hectare overschrijden en neemt hiermee de beslissing waarvan het inkomen van de wijnbouwers, maar vooral de bekendheid van de wijngaard en de wijn zal afhangen. Sinds 2002 heeft het INAO beslist om deze bovenvermelde werkwijze uit te breiden op alle Franse A.O.C.'s om zich zo beter te wapenen tegen de Nieuwe Wereld wijnen.
De ondergrond bestaat uit klei-kalksteen en grijsblauwe mergel aangevuld met grind van leisteen die de noodzakelijke warmte opslaan van de zon zodat dat de druiven optimaal kunnen rijpen tot de pluk die hier meestal van begin October tot in de late herfst kan oplopen. De beplante wijngaarden liggen op hellingen waarvan de hoogte varieert tussen de 250 tot 480 meter en soms een stijging graad bevatten van tot 10 tot 40% en deze zijn gelegen op een zuidelijke of zuid/westelijke stand van de zon. De bijzondere oriëntatie van de hellingen maakt een bevoorrechte blootstelling en een optimale bescherming van de wijnstokken mogelijk.

De percelen (Lieux-dits zoals deze hier worden vernoemd) die als wijngaard in aanmerking komen zijn onderverdeeld in de volgende vier gemeenten en mogen hier uitsluitend de naam van AOC Chateau-Chalon dragen. 

- Château-Chalon 19ha 64a 88ca : Sous Roche, Puits St Pierre, Croix Serrant, Les Niods. 

- Domblans 21ha 66ca 42 ca : Aux Vioux, En Lya et Sur Lya, Gaillardon. 

 - Ménetru le Vignoble 42 ha 66ca 57ca : Charnay, En Bersaillin, En Charnay, En Beaumont, Crochant, Vignes aux Dames, Les Combes, Sous Gaillardon, Les vignes du Pommier. 

 - Nevy sur Seille 5ha 21a 16ca : Au Châpeau, Au Cieux de Trus.
In bepaalde jaren zoals 1974, 1980, 1984 en 2001, wanneer de oogst niet bevredigend is, beslisten de producenten zelf om in deze jaren geen Château-Chalon wijn te produceren, de betere druiven werden zorgvuldig gesorteerd om als gewone Savagninwijn te worden gebotteld. De unieke fles "Clavelin" genaamt word heden mechanisch gemaakt met de gestempelde Château-Chalon naam onder de hals en heeft de capaciteit van 62cl, het Europees Parlement heeft hiervoor toestemming gegeven om de vroegere traditie te respecteren (de 62 cl zijn ongeveer wat overblijft na verplichte 6 jaar en 3 maanden vatlagering van één liter wijn).

Foto; Stephane Godin; 55 rue du rostaing 39230 Passenans  /  475 grande rue Lamoura

vrijdag 1 januari 2021

Vin-Jaune 2004 d'Arbois; Fruitiere Vinicole d'Arbois, Chateau Béthanie.

De Fruitière Vinicole d'Arbois is een coöperatieve wijnmakerij die in 1906 werd opgericht naar aanleiding van de druifluiscrisis en werd opgericht onder impuls van 26 Arbois-wijnboeren. Het project is geïnitieerd om de concurrentie van wijnen van lage kwaliteit zonder herkomst te weerstaan. Zo zagen de wijngaarden in de Jura een van de eerste wijncoöperatieve kelders in Frankrijk op 4 januari 1906 in Arbois vorm krijgen. De coöperatie is vastbesloten om haar klanten het beste van de Jurawijnen te bieden en heeft ervoor gekozen om haar wijnbouwers te betalen op basis van de kwaliteit van de ingebrachte druiven door middel van een streng selectieproces. Deze collectieve aanpak in de zoektocht naar uitmuntendheid droeg bij tot het verkrijgen, op 15 mei 1936, van de eerste Franse AOC voor Arbois-wijnen. De AOC Arbois werd later gevolgd door de AOC Côtes du Jura.
In het jaar 1969 kocht de Fruitière Vinicole d'Arbois het Château Béthanie, gelegen in het hart van de Jurawijn hoofdstad Arbois. De pers-, vinificatie- en bottelfaciliteiten bevinden zich achter het kasteel in het park van Château Béthanie. Deze omvatten de modernste pneumatische persen, een betonnen en roestvrijstalen thermo-gestuurde kuipruimte om sereen te vinifiëren en houten rijpingstempels om de wijnen de nodige rust te geven. De druiven die hier worden aangeleverd komen van de 250 hectare onderverdeeld onder de druivenrassen; 42 hectares voor Poulsard, 35 hectares Pinot Noir, 14 hectares Trousseau, 98 hectares Chardonnay en 61 hectares de Savagnin en worden door een honderdtal kleine wijnboeren aangeleverd die meestal in de vee of gewassenteelt hun hoofdberoep hebben. De Fruitière Vinicole d'Arbois is een regelmatige toeleveraar van hun wijnen aan de Franse supermarktketens. De kwaliteit is vrij hoog in het ganse gamma zoals de 2 gele wijnen die de coöperatieve wijnmakerij op de markt afzet zoals de onderstaande Vin Jaune d'Arbois, er is ook nog een Vin Jaune Côtes du Jura in hun aanbod waarvan beiden een oosters gekruide geur geven bij het openen van de fles, de smaaktest is er een van gember overrijpe appels en ananas, doet het voortreffelijk bij oude Comtékaas, beide gele wijnen zijn een mooie instapwijn voor wie niet vertrouwd is met droge gele wijn en de prijs valt best mee.
De Fruitière Vinicole d'Arbois is sinds 2005 ook de thuisbasis van de Fruitière Vinicole de Poligny, ook wel bekend als de Caveau des Jacobins in Polygny. Sinds 1907 geïnstalleerd in een oude Jacobijnenkerk uit de 13e eeuw, is deze fruitkwekerij een uniek voorbeeld van een wijnkelder op zo'n historische en prestigieuze plek. Zelfs vandaag de dag kunt u nog steeds de rijpingstonnen bewonderen die onder de gewelven van het schip staan opgesteld terwijl u de wijnen proeft.