maandag 28 december 2020

Vin Jaune 2004 d'Arbois; Domaine Jean Louis Tissot, Montigny les Arsures.

De geschiedenis van het wijngoed begon in 1965 met het huwelijk van Jean-Louis Tissot en Françoise Masson. De voorouders van Françoise, waaronder Albert Piroutet, een van haar grootvaders, zetten zich echter al lang in voor de Arboisiaanse wijnbouw. Albert Piroutet was een van de oprichters van de Fruitière Vinicole d'Arbois in 1906 en een van de vurige verdedigers van de AOC Arbois (1ste AOC decreet van Frankrijk, 15 mei 1936). Dit was noodzakelijk om de wijnen van de Jura wijngaard koste wat het kost te verdedigen tegen de concurrentie van de wijnen die in andere regio's van Frankrijk en Navarra in overvloed en tegen lage prijzen werden geproduceerd. De andere grootvader, Albert Masson, was een schuimwijnmaker in Arbois (de voorlopers van de huidige Crémant du Jura). Aan de kant van de familie Tissot waren het de vier broers Daniel, Jean-Louis, André en Jacques Tissot die aan het begin van de jaren zestig de huidige Tissot dynastie stichtten en elk hun eigen weg insloegen.
Het huidige domein is met zeventien hectare wijngaarden verspreid over de gemeenten Arbois en Montigny-les Arsures (6ha Chardonnay, 4ha Savagnin, 4.5ha Poulsard, 2ha Trousseau, 0.5ha Pinot Noir). Na verloop van tijd zijn Françoise en Jean-Louis Tissot, de steunpilaren van het landgoed met pensioen gegaan, maar ze zijn nooit ver verwijderd van de dagelijkse activiteiten van de wijnmakerijj. Valérie (studeerde wijnproductie in Macon en houd zich voornamelijk bezig met het commerciele gedeelte) Jean-Christophe (afgestuurd aan de wijnbouwschool in Beaune, staat in voor de wijngaard en de kelders) hun kinderen, namen het over en staan tot ieders dienst om hun passie voor de wijnstokken en de wijn met iedereen te delen.
De vin jaune van dit domein is in de regio Arbois geen onbekende, werd verkozen in 2017 als "Royal Vin Jaune" met hun gele wijn uit 2009.

zaterdag 26 december 2020

Vin-Jaune 2012 - AOC l'Etoile; Chateau de l'étoile , Alexandre Vandelle , L' étoile.

Het stilte dorpje l'Étoile dat van de hoofdwegen is verwijderd, was voorbestemd om rustig te slapen in zijn nest van groen, het word alleen verstoord door bezoekers aan hun kleine aantal wijndomeinen en wijngaarden die hier al eeuwen standhouden in hun fossielrijke ondergrond en het landschap rond het dorpje met heuvels is verrijkt waarvan die de namen kregen zoals Genezet, Terreaux, Montengy, Morin et Muzard en nogal eens op een etiket van de plaatselijke wijnflessen prijken. Ook de naam van het dorpje zou zijn vernaamt naar de meest voorkomende fossiel in het gesteente die in wijngaarden zijn te vinden en de vorm van een vijf vertakte rozetten hebben en sommige wel lijken gebeiteld te zijn als sieraden uit de oertijd maar wel degelijk overblijfsels zijn van vergane bomen en takken en mede hierdoor de historici het probleem van de benaming van het dorp hebben opgelost.
De oorsprong van het Château de l'Étoile gaat ver terug in de oudheid. Château de l'Étoile werd aangekocht door Auguste Vandelle in 1883, en op heden beheerd door Alexandre Vandelle aan de vijfde generatie toe. De wijngaard van het domein beslaat voornamelijk de heuvel van de "Mont Muzard" die zich vlak achter het kasteel bevind, waarvan de oostelijke, zuidelijke en westelijke flanken met een minerale ondergrond bijzonder geschikt voor wijnstokken. De aanplant van dit domein beslaat 18 hectare waarvan Chardonnay met 55 % het hoofdaandeel opeist , Savagnin 30 % , Poulsard en Trousseau en Pinot noir vullen de rest op met 15 %. De Vin Jaune van dit wijndomein is visueel met zijn heldere strogouden kleur al in volle ontwikkeling, een neus van noten en gedroogd fruit, kweeperen en vanille heersen. Eens in het glas krachtige aanvang met een mooie aromatische complexiteit van honing, noten en geroosterde amandelen. Deze wijn kan nu gedronken worden en zal zonder problemen nog vele jaren in de kelder blijven overleven.

vrijdag 25 december 2020

Vin Jaune 2002 d' Arbois; Domaine Rolet Père et Fils , Arbois.

Domaine Rolet Père & Fils werd opgericht in 1942 en heeft zijn knowhow van generatie op generatie doorgegeven en dit ten voordele van de Arbois-wijnen die het aanbiedt. Het domein van Rolet is dus één van de juweeltjes in de wijngaard van de Jura waar edele druivensoorten gelukkig bloeien: Chardonnay, de basis van de witte wijnen van de Jura, Savagnin, de druivensoort van de zeer prestigieuze gele wijn, Poulsard, Trousseau de alhier gekende rode druiven en Pinot Noir de allom bekende druivensoort waarvan edele wijnen in Champagne en Bourgogne in flessen worden gebotteld. Het domein Rolet wordt vandaag na de verkoop gedeeld door 3 families die de traditie willen voortzetten op het terroir op 65 hectare wijnstokken in de AOC Arbois en de Côtes du Jura: de familie Devillard (wijnmakers in Bourgondië sinds 5 generaties en eigenaars van Château de Chamirey in Mercurey, Domaine des Perdrix in Côte de Nuits, Domaine de la Ferté in Givry en Domaine de la Garenne in de Mâconnais); de familie Dupuis, familie van ondernemers, gespecialiseerd in vechtsportuitrusting en de familie Flambert, hoteliers voor meerdere generaties.
Onderstaande wijn geeft een gele glans met zilverkleurige reflecties in het glas; Een verfijnde neus met frisse, nootachtige aroma's en rijpe appels. Een delicate aanval die plaats maakt voor een verfijnd mondgevoel van lichte oxidatie vemengd met oosterse kruiden en mango. Heel fijne droge gele wijn.

Vin-Jaune 2002 Côtes du Jura; Frédéric Lornet , Montigny-les-Arsures.

Frédéric Lornet is een van de wijnbouwers die zich in de gemeente Montigny-lès-Arsures in het hart van de Arbois AOC is gevestigd. Binnentreden bij Frédéric Lornet is binnentreden in de voormalige "Abdij van Genne (Mont-Sainte-Marie)" en waar ooit de cisterciënzer monniken wijnstokken verbouwden. Frédéric stamt oorspronkelijk uit een familie van tonnenmakers. Hij demonteerde samen met zijn vader heel wat oude eiken vaten in verschillende opslagvolumes van zijn grootvader, herstelde deze fusten en zijn nu in gebruik omdat de traditionele wijnbouw in zijn aderen is opgeslagen. Opvallend is de mooie restauratie die de vroegere abdij heeft ondergaan en welke Frédéric met zijn vader heeft verwezenlijkt, de vroegere kapel is nu degustatieruimte en aangevuld met oude wijnbouw werktuigen tegelijk omgevormd tot een klein museum.
De huidige 20 hectare wijngaard is versnippert maar tot deze omvang samengebracht door zijn vader en later door Frédéric zelf door specifieke aankopen van gerenommeerde percelen in de Arbois AOC, met een omvang van 15 hectare en voor de Côtes du Jura rond het stadje Salins-les-Bains met 5 hectare beplante wijngaard. Een passie van Frédéric is er een voor de plaatselijke trousseau druif waarvan hij een schitterende fruitige rode wijn op markt afzet en de wijn de naam kreeg van "Trousseau des Dames" een wijn met een heldere robijnrode kleur met een geur en smaak van kersen. Frédéric Lornet behoort tot een generatie van innovatieve wijnbouwers met respect voor de traditionele wijnbouw. Zijn aanpak en de kwaliteit van zijn gele wijnen leverden hem een onderscheiding op tijdens de Percée du Vin Jaune in 2010. Van de percelen "Poussot Sauvigny", "Les Bruyères" in de AOC Arbois word een pareltje van een gele wijn op de markt gebracht net zoals in deze van de Côtes du Jura lieu dit "en Chamoz" nabij Salins-les-Bains, geweldig verfijnde en gedreven wijnbouwer deze Frédéric Lornet die kwaliteit hoog in het vaandel draagt.

vrijdag 18 december 2020

Côtes du Jura - Vin Jaune 2003; Chateau d’Arlay , Arlay.

Château d'Arlay is een toeristische, culturele en oenologische trekpleister in het hart van de Jura en lag langs een belangrijke zoutroute die uit Salins-les-Bains vertrok. Het heeft de bijzonderheid dat het altijd al is overgeleverd door de erfenis van zijn stichting in de Middeleeuwen tot op heden. Dit landgoed was op zijn beurt weer dat van de graven van Bourgondië en vervolgens van de Chalon-Arlay - de machtigste Comtois-familie, gevolgd door de prinsen van Oranje, de graven van Nassau, de prinsen van Isenghien en Arenberg, markies van Vogüé en de graven van de Laguiche. Het domein werd open gesteld in 1965 en verwelkomt zijn bezoekers voor een reis door 12 eeuwen familie- en regionale geschiedenis. Om te ontdekken: de overblijfselen van het versterkte kasteel en de vestingmuren van het vroegere dorp Arlay, het huidige neoclassicistisch kasteel is gebouwd op de plaats van een 17de-eeuws klooster en er zijn de 18e eeuwse paviljoenen met het originele meubilair in de stijl van Charles X gemaakt door een schrijnwerker uit de Jura, de grote kelder van het kasteel ingericht in de 17e eeuw, het romantische park van 8 hectare, de bloemrijke groentetuin geopend in 1996, een zintuiglijk pad om de wijnstokken te ontdekken, en ten slotte het proeven van de wijnen van het landgoed. Het landgoed is geklasseerd als "Historisch Monument", "Opmerkelijke Tuin" en sinds 2012 "Wijngaard en Ontdekking".
Het is in 1960 dat graaf Renaud de Laguiche de vervallen wijngaarden in ere hersteld en met navolging door de zoon graaf Alain de Laguiche de wijngaard zal uitkomen op zijn huidige bestand van 27 hectare aangeplante wijngaarden. De aanplant voor de rode wijnen is Pinot noir (80%), Poulsard (10%), Trousseau (10%) en voor de witte wijnen Chardonnay (53%), Savagnin (47%), de druivenstokken worden hier ook biodynamich behandeld en eens op vat blijven de wijnen lang in de 17de eeuwse kelders rusten vooralleer ze worden gebotteld.
Het is in 1960 dat graaf Renaud de Laguiche de vervallen wijngaarden in ere hersteld en met navolging door de zoon graaf Alain de Laguiche de wijngaard zal uitkomen op zijn huidige bestand van 27 hectare aangeplante wijngaarden. De aanplant voor de rode wijnen is Pinot noir (80%), Poulsard (10%), Trousseau (10%) en voor de witte wijnen Chardonnay (53%), Savagnin (47%), de druivenstokken worden hier ook biodynamich behandeld en eens op vat blijven de wijnen lang in de 17de eeuwse kelders rusten vooralleer ze worden gebotteld.

woensdag 16 december 2020

Château-Chalon 1990 & Côtes du Jura Vin Jaune 1996; "Les Granges-Bernard" - Chevassu, Menetru-le Vignoble.

Les Granges-Bernard is een oude typische Jurassien-boerderij, omgeven door weilanden op een plateau in Menétru-le-Vignoble waar de wijnen de naam van Chateau-Chalon mogen dragen. Het is hier dat Marie-Pierre Chevassu-Fassenet werd opgevoed met haar drie zussen. Haar moeder Marie kwam uit een familie van wijnbouwers en haar vader Denis hield zich voornamelijk bezig met de koeien. In de jaren tachtig nam Denis enkele aanpalende wijngaarden over en omdat zijn dochters graag meehielpen breidde hij de wijngaard uit tot 4,5 hectare waarvan 1 hectare in Château-Chalon "En Beaumont" en begon toen zelf wijn te maken en te verkopen. Na verloop van tijd werden de wijnen van Denis Chevassu al goed ontvangen en daarna zou het domein nog een tweede boost naar omhoog krijgen toen dochter Marie-Pierre koos voor een carrière in de wijnsector en na haar wijn studies in Beaune behaalde ze nog een diploma oenologie in Dijon. Daarna leerde ze bij in de wijnsector van Nieuw-Zeeland, Châteauneuf-du-Pape en Champagne, daarna kwam de talentvolle wijnbouwster weer thuis in de Jura en ging werken als keldermeester in het La Maison du Vigneron [de grootste négociant in de Jura]. In 2008 neemt ze het wijndomein van haar ouders over, terwijl een van haar zussen de boerderij met koeien runt en beiden zussen krijgen nog steeds hulp van de ouders. Marie Pierre wil vooral de wijngaarden persoonlijk kunnen verzorgen en alles op een duurzame manier laten werken en verkiest daarom de wijngaard op zijn voorlopige 4,5 hectare te behouden.
De wijngaard 4,5 ha is beplant met 80% Chardonnay en Savagnin in witte druiven, 20% Poulsard en Pinot Noir waarvan de rode wijnen op een moderne manier worden gemaakt. Alle trossen krijgen een zorgvuldige sortering bij de oogst. De sfeervolle kelders herbergen de Savagnins en worden op drie plaatsen gerijpt: een kleine hoeveelheid bovengronds, een ander klein deel in een half ondergrondse kelder voor de vin jaune, de driekwart ondergrondse kelder is bestemt voor de Château-Chalon "En Beaumont", betekent dat er minder temperatuurschommelingen zijn tijdens de rijping, met het oog op finesse en elegantie. Een conclusie is dat dit domein in gouden handen vertoeft met de vakkundige Marie-Pierre en Denis Chevassu daar hun Château-Chalon per glas word aangeboden in het prestigieuze restaurant "Le Manoir aux Quat'saisons" van Raymond Blanc in de buurt Oxford en in enkele wijnbars in Londen.Beide onderstaande wijnen neigen naar de koperkleurige kleur, de neus is rokerig met noten en gedroogde vruchten, vrij droog met lichte alcohol en overrijpe walnotensmaak met gember vullen de mond.

maandag 14 december 2020

Château-Chalon1987; Auguste Pirou, Les Caves Royales - Henri Maire SA, Arbois

De merknaam Auguste Pirou is een dochteronderneming van de wijnbouwgroep Henri Maire SA met hoofdzetel in Arbois en verkoopt een compleet assortiment wijnen uit heel Frankrijk, men heeft rond 300 hectare wijngaarden in bezit verspreid over Frankrijk. De merknaam Auguste Pirou is bestemd voor Franse supermarkt ketens, voor wie niet vertrouwd is met de gele wijn kan deze Chateau-Chalon als instapmodel worden aanbevolen, al komt hij van een wijnmastodont, je proeft toch wel de finesse en de kennis die verenigd zijn in de fles, leuke neus van rijpe walnoten komen vrij bij het openen gespekt met curry, de nootachtige smaak verweven met gember geeft de volle pond bij een smakelijke oude Comté kaas.

zondag 13 december 2020

Côtes du Jura Vin Jaune 2002; Domaine Morel-Thibaut, Poligny.

Het Domein Morel-Thibaut is een van mijn favoriete gele wijnen geweest uit de Jura, de vin jaune was een krachtig oosters gekruide wijn met een lange afdronk van zeer rijp fruit. Na de overdracht in 2014 van de wijngaarden en de wijn verwerkende gebouwen door vader Jean-Luc aan zoon Valentin is deze van opleiding met een master diploma in de rechten in het begin van zijn beroepsleven gaan werken bij de prefectuur van Lyon. Toch voelde Valentin de noodzaak om terug te keren naar zijn roods, volgde een opleiding in de wijnbouw en oenologie in Rouffach (Elzas) en is vooral geïnteresseerd in biologische, biodynamische en natuurlijke wijnen, ook zijn vader was in 1999 gestopt met het gebruik van onkruidverdelgers. De jonge Valentin heeft inmiddels zijn stempel weergegeven onder het veranderen van de domeinnaam oa in domaine Morel "Le pieds sur terre" ook heeft hij in een paar jaar tijd het imago en de persoonlijkheid van de cuvées effectief veranderd. De 6 hectare wijnstokken worden op biologische wijze geteeld, met veel aandacht voor biodynamica en bodem beschermingstechnieken. Verankerd in de verschillende percelen die eigendom zijn van de familie oa de Trouillots en Saint-Savin ea percelen brengt de jonge wijnbouwer intuïtief een evenwicht tot stand tussen de traditie van de Jura (savagnin sous voile, opmerkelijke poulsard en trousseau wijnen en een voortreffelijke macvin zijn blikvangers van de jeugdige wijnmaker), op heden word nog geen vin jaune opgevoed.

zaterdag 12 december 2020

Vin Jaune 2000 d'Arbois - Pupillin; Fruitière Vinicole de Pupillin.

In 1909 besluiten 33 boeren in het dorp Pupillin nabij Arbois zich te verenigen om een catastrofale economische wijn situatie het hoofd te bieden door de oprichting van een coöperatief wijnbedrijf en word de oppervlakte van de versnipperde beplantte wijngaard die op 23 hectare is berekend samengebracht in deze vennootschap, de wijnbouw is voor die boeren maar een bij bezigheid daar zij zich meer toespitsen op veeteelt en graangewassen en de wijnbouw maar op plaatselijke consumptie is gebaseerd en zij zich wapenen tegen de belastingdruk op alcoholische dranken die zijn opgelegd door de Franse staat waarbij het zuiden van Frankrijk en de Jura regio hard word getroffen door een over productie aan wijnen op het ganse Franse grondgebied (in uitstekende jaren met een overproductie werden vaten op de markt afgezet vanuit Pupillin). De volgende dreun in de wijnbouw van het dorpje Pupillin dat gekend staat als de bakermat van de Ploussarddruif is na de eerste wereldoorlog dat 16 van zijn onderdanen niet ziet terugkeren uit deze gruwel en mede hierdoor de productieve wijngaard ziet dalen naar amper 10 hectare. Toch namen de leden van de coöperatieve nog actief deel aan het comité in 1931-1932 dat opgericht was om te beslissen over onze lokale druivenrassen en hun productiecriteria, wat in 1936 leidde tot het AOC status voor de Jurawijnen.
Na de tweede wereldoorlog en voornamelijk in de jaren na 1960 is het de naoorlogse generatie die overstapt naar een uitsluitende monocultuur in de landbouw en kiest voor de wijnbouw waarbij gronden die voor de druifluisziekte (fylloxera) van 1892-1893 braak kwamen te liggen weer werden aangeplant en de afzet mede door het auto verkeer in stijgende lijn kwam te zitten. In 1974 werd de productie mijlpaal van 1000 hectoliter wijn gepasseerd. In 1977 nam het areaal toe tot 35 hectare en in 1989 bereikte men 45 hectare beplante wijngaard. Heden de dag is de oppervlakte stabiel op ongeveer 65 hectare voor 35 leden, de gemiddelde productie is 3500 hectoliter, waarvan 45% Arbois-Pupillin, 20% Arbois, 15% Côtes du Jura, 16% Crémant en 4% Macvin. Ook is de ganse behuizing van kelders tot ontvangstruimtes naar hedendaagse normen aangepast.
Gele wijn met een mooie balans van lichte curry, kruidig en rijp fruit in de mond, past uitstekend bij een oude Comté kaas, nog veel bewaarmodus deze wijn. Opvolgen dus!

donderdag 10 december 2020

Côtes du Jura Vin-Jaune 2000; Domaine Boilley-Frémiot, St-Germain-les-Arlay.

In 1975 richt de onderzoeksingenieur in de voedingsindustrie Luc Boilley samen met zijn vrouw Sylvie Frémiot hun eigen wijndomein op. Na verloop van tijd breidden ze de wijngaard uit tot een 15 tal hectare in de AOC Côtes du Jura nl in de gemeenten Arlay, Mantry, Mauffard en Champagne sur Loue en een klein gedeelte in de AOC l'Etoile. De Savagnin druif is hier duidelijk in de meerderheid met 10 hectare aangeplante wijnstokken. Met de eeuwwisseling volgen nog een nieuwe ontvangst en proeverijruimte in Saint Germain les Arlay, vervolgens de kuipruimte met een grote capaciteit aan kuipen, tevens kan de ruimte worden geregeld in een warme en koude temperatuur. Op hetzelfde niveau bevindt zich een grote rijpingskelder met 700 vaten. De vaten zijn ieder jaar nieuw, Luc Boilley gaf er de voorkeur aan om steeds nieuwe vaten aan te kopen en ze op zijn eigen manier voor te bereiden voordat hij de wijn laat rijpen. Beneden op 7 meter diepte bevind zich een kelder met van Zwitserland afkomstige fusten met een capaciteit van 53 tot 62 hectoliter. Hier is de temperatuur constant en varieert van 7-8 C in de winter en 12-13 C in de zomer. Nog één weetje, voor de Vin Jaune werd hier geopteerd voor 10 jaar vatrijping.
Deze Vin Jaune 2000 met zijn gouden kleur en een neus van rijpe gekonfijte druiven die aan de strowijn (vin de paille) aangevuld met curry doet denken. In de mond een mooie concentratie van oosterse specerijen en overrijpe appels die zeer lang in de afdronk aanwezig blijven.
Domaine Boilley-Frémiot wisselt van eigenaar. De overname van de wijngaarden en bedrijfsgebouwen in Saint Germain les Arlay werden in februari 2020 door de drie partners afgerond na enkele maanden van onderhandelingen en zo neemt het koppel Boilley-Frémiot afscheid van hun levenswerk om van een verdiende rust te genieten. Zo krijgt het domein een nieuwe naam "Domaine Sainte Marie" onder de nieuwe bewindsvoerders.

dinsdag 8 december 2020

Château-Chalon Marie-Louise de Grandval 1982 & Vin Jaune 1986; Henri Maire SA - Arbois.

We zijn hier in de nieuwe eeuw beland (2000) en bezoeken onze zuiderse Belgische stad Arlon, dwalend door de stad kom je van alles tegen die naar onze zuiderburen neigt, zoals de vitrines van de drankenzaak slijterij Manigart met de verleiding om er eens binnen te stappen, eens binnen valt men in een verbazing, een ongekend aanbod aan wijnen, sterke dranken en likeuren liggen hier te wachten op een koper, dwalen door de bomvolle rijen van rekken is hier ook een kunst om niks omver te lopen maar het aanbod is overweldigend. Na een poosje snuisteren en de kelderresten te hebben doorlopen, een aanbod trok mijn aandacht de Vin-Jaune Marie-Louise de Grandval en een Chateau-Chalon onder dezelfde naam en het prijskaartje oogde naar de gunstige kant wetende dat je deze wijn jong moet aanschaffen daar die met jaren flink kan oplopen. Het vermoeden dat ik had over zijn herkomst werd dan thuis bevestigd na opzoekwerk op internet, dit een van namen die de wijnmastodont Henri Maire uit Arbois geeft aan zijn gele wijnen, dit wijnbedrijf is werkelijk surrealistisch met aristokratische namen aan hun wijnen tegeven, voorbeelden Béatrix de Cuzance (de rivier die door Arbois stroomt) Hubert d'Origny, Marie-Louise de Grandval, le vieux Baron, Louis d'Ajoie, Philippe d'Arbois, le Duc de Sully, Guy de la Chesnaie en ga zo maar door (het doolhof is 381 marques déposées, 103 marques enregistrées par Henri Maire SA. Arbois), hun huidige bekenste wijnen zijn Cuvée Catherine de Rye en Auguste Pirou (in Château Chalon & Vin Jaune) maar later meer over deze gele wijn. . .

zaterdag 5 december 2020

Château-Chalon 2002 & Côtes du Jura Vin Jaune 2001; Domaine "La Croix de Marche" Passenans.

Door de liefde voor zijn vrouw Hélene een geboren Franc-Comtoise en het landschap van de Jura besluit de uit Bretagne afkomstige Jean-Marie Salaün na zijn huwelijk zich te vestigen in de Franche-Comté, de streek die hij kende uit zijn jeugdjaren na een aantal vakantie's er te hebben doorgebracht. Na hun huwelijk koopt het koppel hun eerste gronden en planten druivenstokken op plaatsen die vernietigd waren tijdens de vroegere druifluis epidemie en de herverkaveling van de percelen, ze herplanten hun in 1977. In 1981 verhuist het koppel naar Passenans nadat ze een voormalige pachtboerderij van Château de Frontenay hadden aangekocht om er het Domaine "La Croix de Marche" te stichten, een huis met zijn typische wijnbouwers architectuur in de Jura en gebouwd in de 16e eeuw, met zijn gewelfde kelders de ideale opslag ruimte voor de rijping in eikenhouten vaten voor hun Château-Chalon, Vin Jaune en andere wijnen en dit met respect voor de traditionele stijl van wijnmaken.
Hun zoon Cédric (het jongste lid van de familie) heeft aan het begin van deze eeuw, de fakkel overgenomen om het werk van het bedrijf te bestendigen. Heden is het domein in een volledige herstructurering.
Een Chateau Chalon met een licht amberkleurige oogtoets en een krachtige geur aan walnoot en amandel en kruidige achtergrond. Unieke smaakbeleving van een lichte oxidatie en de toets van noten gevolgd door gedroogd fruit en groene appel, een rijke krachtige wijn die nog lang mee kan gaan.
Heeft zijn gouden kleur deze Vin Jaune en een geur van bloemige mineralen en honingkenmerken, de smaak word beheerst door noten met een oosterse kruidenmengeling.

 

woensdag 2 december 2020

Vin Jaune 2003 Arbois-Pupillin & Chateau Chalon 2003 Domaine Désiré Petit - Pupillin

Het wijndomein werd opgericht door Désiré Petit in 1932 de grootvader van de huidige bewindvoeders. Het domein is gevestigd in Pupillin in de buurt van Arbois en beslaat op heden een oppervlakte van 27 ha, waarvan 25 ha beplantte wijngaard. Désiré start met de aanplant van Ploussard wijnstokken op een gerenomeerde helling de “Côte de Feule” in Arbois-Pupillin maar Désiré zijn hoofdberoep blijft melkveehouder. In 1970 nemen de broers Gérard en Marcel Petit de toen 1,5 ha grote wijngaard over van hun vader en beginnen met grote investeringen die leiden tot uitbreiding van de wijngaarden met percelen in de Côtes du Jura alsook 5 ha in Grozon (1976). In 1990 worden de nieuwe ontvangstgebouwen en kelders in gebruik genomen. Sinds 2009 wordt het domein geleid door Damien en Anne-Laure Petit kinderen van Marcel Petit nadat beiden te Beaune een wijnopleiding te hebben gevolgd. Damien staat in voor alles wat met de wijn te maken heeft van de wijngaard tot de kelders terwijl Anne-Laure zich over het commerciële aspect inzet terwijl de rest van de familie nog steeds in kelders en wijngaarden meewerken en zo het familiale karakter weten te behouden. De wijngaarden zijn gelegen op hellingen tussen de 200 en 400 m hoogte en de hellingsgraad schommelt tussen de 10% en 40%. Onder Damien is men volledig overgeschakeld op biologische wijnteelt en men werkt permanent met acht personeelsleden. De druivenpluk die volledig manueel geschiedt moet dan ook de kwaliteit van het eindproduct naar een hoger niveau tillen.
Het domein Désiré Petit bezit 27 are van de totale 48 hectare in de appelatie Chateau-Chalon, het perceel is gelegen in de gemeente Menetru-le-Vignoble van het lieu dit "en Beaumont" deze Chateau-Chalon 2003 heeft een schitterende gouden glans, de geur geeft een licht oxidatief effect met veel noten, curry en kruiden die in de smaak overgaan met een toevoeging van gedroogde abrikozen en rijp fruit met een zeer lange afdronk.
Ook deze Vin-Jaune 2003 bezit al zijn goud-gele glans, in geur en smaak zijn walnoten en oosterse kruiden in een balans en de smaak is mondvullend en verwijst naar rijpe appels en oosterse specerijen met een lange afdronk. Een wijn voor wie niet vertrouwd is met de gele wijn is dit echt een instap wijn.