maandag 1 februari 2021

Vin Jaune 1999 d'Arbois; Domaine de la Pinte, Arbois

In het hart van de wijngaard van Arbois schrijft Roger Martin in 1953 een bladzijde in de geschiedenis van de Vin Jaune. Op de plaats genaamd "La Pinte à la Capitaine" gelegen bij het stadje Arbois, op gronden met blauwe mergel uit de tijd van de Lias (een benaming van gesteentelagen in West-Europa met een geologische tijdschaal van ongeveer 175 tot 205 miljoen jaar oud), plant hij 14 hectare met Savagnin aan. Het is dan het grootste domein met aangeplante Savagnindruif. Vandaag zetten Pierre Martin samen met zijn zoon Vincent het werk van Roger verder en hebben zij het domein heden naar 34 hectare wijngaarden uitgebreid. De huidige aanplant is heden onderverdeeld in 17 ha Savagnin, 6 ha Chardonnay, 7 ha Poulsard en 4 ha Trousseau en Pinot Noir. In 1999 heeft het Domaine de La Pinte een moedige keuze gemaakt door zijn hele oppervlakte om te schakelen naar biologische wijnbouw. Sinds 2009 zetten we een nieuwe stap door biodynamische wijnbouw toe te passen op de volledige 34 hectare.
De Vin Jaune, goudgele kleur. Zeer complexe neus van verse noten, gedroogd en gekonfijt fruit, versterkt door kruidige aroma's van kweepeer. De mond is verrassend krachtig en aanhoudend met oosterse specerijen. Binnenkort komt ook een Chateau-Chalon op de markt.

De kleine Jura wijngaard mag zich op wereldvlak de grootste bijdrager toe-eigenen aan de biologisch-dynamische wijncultuur, het percentage is hier gevoelig omhoog gegaan de laatste tientallen jaren ook al zijn de grondsoorten en de steiltegraad van sommige wijngaarden hiervoor zeer manueel arbeidsintensief, toch hebben vele wijndomeinen hier de boot niet gemist.
Hier volgt een kleine uitleg over de grondbeginselen van dit soort cultuur, die voor ieder van ons vaak een beetje vaag is. In de eerste plaats gaat het erom een antwoord te geven op een vaak gestelde vraag: maar wat is het verschil tussen biologische landbouw en biodynamiek. Bij biologische wijnbouw gaat het in de eerste plaats om respect voor het milieu: de grond, de wijnstokken, de werkmethoden. Het is van toepassing op het gebruik van natuurlijke producten die "biologisch" worden genoemd. De biologisch-dynamische wijnbouw is een verdieping van deze benadering waarvan de grondslagen in 1924 in Duitsland zijn gelegd door Rudolf Steiner. Het is de bedoeling de plant zijn rol als actor van zijn eigen leven terug te geven, die zelf in staat is om in zijn omgeving (terroir) te reageren. De plant reguleert zichzelf en is daardoor gezonder. De term "biologisch-dynamisch" vindt zijn oorsprong in twee Griekse woorden "bios" (leven) en "dynamis" (energie). Biodynamiek is de bewustwording van de wisselwerking van alles met alles: de plant en zijn grond, de plant met de lucht, de grond en de lucht, het water en de grond, het water en de lucht, de mannen en de plant, de mannen en de grond enz. Biodynamiek vereist ook een vrij subtiele uitwisseling tussen, de vrouwen en de mannen die tussenbeide komen in de wijngaarden, de planten, de grond. Een biodynamisch wijngoed is een levend organisme waarbij elk element waaruit dit organisme bestaat zijn belang heeft: de bodem, de plant en het werk van de mens. Het is de definitie van een terroir.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten